Først ut med frysetørket garnityr i Norge

Cold Pressed er først ut med å lansere frysetørket garnityr til den norske horecabransjen. – Tørker man med varme, endres utseende, smak, lukt og næringsverdiene i frukten.

Av Hotellmagasinet ved journalist Martin Mørk.
Publisert 27.06.2025

Daglig leder Valdemar Lundh (t.h) i Cold Pressed har lang erfaring fra mat og drikkebransjen. Nå ønsker han å hjelpe bransjen med å effektivt kutte svinn på kjøkkenet og i baren. Foto: Lars Hoel

Siden 2018 har Cold Pressed forsøkt å finne løsninger for horecabransjen, som daglig kjemper mot svinn og holdbarhetsdatoer. Nå lanserer selskapet en ny type garnityr som er frysetørket og daglig leder Elias Valdemar Lundh er sikker på at produktserien vil slå an i Norge.

–Dette er utrolig spennende, sier Lundh når han møter Hotellmagasinet i Huitfeldts gate i Oslo. I ene hånden har 41-åringen en kaldpresset grapefruktjuice og i den andre to poser med henholdsvis frysetørket sitron- og appelsinskiver. Vi er først ute i Norge med dette, fortsetter Lundh og forklarer at selskapet er i en ekspansiv fase.

–Nå må vi få så mange som mulig til å teste produktene våre, slik at de kan se forskjellen. Jeg vet ikke ennå hvordan horecabransjen kommer til å bruke produktene våre.

–Vår Fruit Garnish kan brukes både med drikkevarer og i matlagning. Det blir spennende å se hvordan forskjellige kjøkken velger å bruke produktet, men jeg har en viss idé om at det er cocktails som blir den største konsumenten, sier Lundh, som har tidligere erfaring som importør av skandinaviske matvarer til England gjennom ScandiKitchen.

Trenger ikke være «high end»

Frysetørking er en skånsom metode som bevarer fruktens naturlige smak, aroma, farge og næringsinnhold. Helt uten bruk av varme eller tilsetningsstoffer. Resultatet er et lett og sprøtt produkt som rehydreres ved kontakt med væske. Frukten har et naturlig utseende og Lundh forklarer at alle oljer og smaksverdier opprettholdes med denne tørkemetoden.

Og selv om det er «high end»-markedet som har først tatt til seg Cold Pressed, er Lundh uenig i Hotellmagasinets tanker om at disse produktene kanskje ikke er for alle.

–Vi har opparbeidet oss et rykte som en premium‑merkevare, men vi har virkelig gjort vårt ytterste for å sikre at prisene ikke er for høye. Jeg tror at kombinasjonen av førsteklasses kvalitet og fornuftige priser vil gjøre produktene tilgjengelig for kunder i alle segmenter, sier Lundh. Cold Pressed løser et problem. Du hever kvaliteten, minsker svinn, kutter ut slitasje og andre problemstillinger som kommer ved å kutte opp fersk frukt i et høyt tempo. Du slipper å presse fersk juice.

–Målet er å fornye bruken av frukt i drinker og servering, heve kvaliteten, forlenge holdbarheten og sørge for mindre svinn på kjøkkenet, sier Lundh. Selve teknikken er egentlig ganske enkel. Frukten hyperfryses på minus 40 grader, og ved hjelp av vakuum, fordamper væsken umiddelbart. Men det betyr også at den rehydreres i kontakt med væske og blir nærmest som en helt vanlig skive med frukt igjen.

Foto: Lars Hoel

Kaldpresset i 50 dager

Hemmeligheten bak Cold Pressed ligger i navnet. Juicen er grunnlaget for selskapet og er så klart kaldpresset. Men High Pressure Processing-teknologien (HPP) hjelper dem med å skape en holdbarhet på 50 dager.

Når horecabransjen kjemper om å lage de beste cocktails, ser Lundh at de også leter etter ferskpresset juice for høyest mulig kvalitet på blandevannet.

–Vi har regnet ut at rundt 1,6 millioner cocktails lages med Cold Pressed i Norge hvert år. Med 800 kunder i horecabransjen og får drahjelp av at enkelte av de store distributørene anbefaler produktene våre, sier Lundh. Det er ekstremt stor etterspørsel etter lime og sitron. Vi leverer kun til horecabransjen og brukes blant annet av store navn som Sommerro, Amerikalinjen og BA3 i Oslo.

HPP-teknologien har eksistert siden 1990-tallet, men det er nylig man har funnet ut hvordan man kan bruke det for å bevare mat. Cold Pressed er heller ikke først ut med å bruke den. Men de er det første selskapet som har tatt teknologien til Norge.

–Trykket simulerer at flasken går 600 meter under havets overflate, hvor innholdet paralyseres og dermed skapes en holdbarhet på 50 dager, men som samtidig bevarer smaken av nypresset juice, sier han.

Produktet er dyrere enn vanlig juice, men Lundh understreker at nøkkelen er å ha ferskpresset juice uten at kvaliteten på produktet blir påvirket av den lange holdbarheten.

–Målet vårt er å overbevise markedet om at det blir billigere å bruke vår lime- eller sitronjuice enn å kjøpe frukten og presse den selv. Samtidig som man kutter svinn. Du har en liter ferskpresset limejuice tilgjengelig til enhver tid. På den måten mener vi at vi løser et problem som har eksistert lenge i horecabransjen.

Foto: Lars Hoel

Neste
Neste

Nyhet - Gulrot, Eple og Ingefær!